Kilosu 500 bin TL! Sadece bu yüzden bile yenir

Safran, yalnızca yemeklere aroma ve renk katmakla kalmayıp, tıpkı vakitte sıhhate birçok yarar sağlar. Antioksidanlar açısından varlıklı olan safran, hür radikallerle savaşarak bedeni korur.

Yapılan kimi araştırmalar, safranın depresyon ve anksiyete semptomlarını hafifletebileceğini ortaya koymaktadır. Ayrıyeten, safran sindirimi kolaylaştırabilir ve mide rahatsızlıklarını yatıştırarak sindirim sıhhatini takviyeler.

KİLOSU 500 BİN LİRAYI BULUYOR

1 gramının fiyatı 350 TL ile 500 TL ortasında değişen safranın kilosu 500 bin liraya kadar çıkabiliyor. Bu tarafıyla de safran, son derece değerli ve pahalı bir bitki olarak öne çıkıyor.

Altın bedelindeki safranın hasadı Adana’nın Feke ilçesinde gerçekleştirildi. Feke’de üretilen safran bitkisinin hasadına, Tarımsal Yayım ve Hizmetiçi Eğitim Merkezi çalışanları ile İlçe Tarım ve Orman Müdürü Hakkı Saroğlan da katıldı.

​​​​​​​

Adana’nın yanı sıra Mersin’in merkez ilçesinde de Yenişehir Belediyesi ve Yenişehir İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü iş birliğiyle 2021 yılında başlatılan Değirmençay Safran Yetiştiriciliği Projesi kapsamında üretilen safranın hasadı, bu yıl da muvaffakiyetle gerçekleştirildi.

Yenişehir Belediyesi, ilçede alternatif eserlerin yetiştirilmesini sağlamak ve üreticiye takviye olmak hedefiyle çalışmalarına devam ediyor. Yüksek katma bedelli eserler elde etmek maksadıyla başlatılan Değirmençay Safran Yetiştiriciliği Projesi, dördüncü yılına girdi. Proje kapsamında, Değirmençay Mahallesi’nde gerçekleştirilen safran hasadında, Yenişehir Belediye Başkanı Abdullah Özyiğit’in yanı sıra TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Baki Remzi Suiçmez, Mersin Ziraat Odası Başkanı Musa Yılmaz, İlçe Tarım ve Orman Müdürü Ahmet Ömer Kahyaoğlu, Değirmençay Mahalle Muhtarı Rıdvan Işık, belediye meclis üyeleri, üreticiler ve vatandaşlar yer aldı. Hasadın akabinde, Yenişehir Belediyesi tarafından vatandaşlara safranlı pilav ikram edildi.

​​​​​​​

YILLIK SAFRAN REKOLTESİ 30-35 KİLOGRAM CİVARINDA

Yenişehir Belediye Başkanı Abdullah Özyiğit, ilçede geniş ziraî toprakların bulunmadığını, bu nedenle dar alanlarda yüksek randıman elde edilebilecek eserlerin yetiştirilmesine yönelik gayretlerin sürdüğünü belirtti. Safran üretiminin de bu yaklaşımın bir örneği olduğunu vurgulayan Özyiğit, Türkiye’nin büyük safran üretiminin yapıldığı ilçelerden biri olmayı hedeflediklerine dikkat çekerek, “Bu projeyi 4 yıl evvel başlattık. Uygun sonuçlar aldık, bunun da bizi yeni adımlara gerçek taşıyacağını biliyoruz. Gerekliliklerini yerine getireceğiz. Yenişehir’in başka ilçelere nazaran geniş tarım toprakları yok ancak verimli topraklardayız. Kısıtlı alanlarda daha yüksek randıman elde edeceğimiz eserler ekmeliyiz. Gün geliyor narenciye üreticileri eserlerinden gelir elde edemiyor. Bahçesini sökme noktasına gelen üreticilerimiz oluyor. Bu bahiste yöneticiler olarak ön açıcı olmak üzere bir misyonumuz var. Bu değerli projede bunun bir örneği. Safranbolu’da yıllık safran rekoltesi 30-35 kilogram civarında. Yenişehir’de çoğalan safran soğanlarını gerçek biçimde kullanmamız halinde Türkiye’nin en çok safran üreten ilçelerinden biri olabiliriz” diye konuştu.

​​​​​​​

Arı merası oluşturduklarını ve tıbbi aromatik bitkiler üzerine de çalışmalar yapacaklarını belirten Başkan Özyiğit, şu açıklamalarda bulundu:

“Kurduğumuz Yenişehir Ziraî Kalkınma Kooperatifi aracılığıyla Değirmençay’da 600 dönümlük arı merası çalışmalarımızı tamamladık. 600 arı kovanı alanı oluşturduk. Yılın 11 ayında çiçek açacak bitkiler ektik, arıların beslendiği bir alan olacak. Ayrıyeten birebir bölgede kooperatiflerimiz kanalıyla tıbbı aromatik bitkiler üretmek için çalışmalarımız da var”

​​​​​​​

YAPAY ZEKA KULLANILIYOR

2025 yılını ‘Yeşil Yenişehir Yılı’ olarak ilan ettiklerini açıklayan ve bu çerçevede yapacakları çalışmalarla ilgili bilgilendirme yapan Özyiğit, yapay zekayı kullandıklarını belirterek şu tabirleri kullandı:

“Doğayı ve çevreyi muhafazamız lazım. Suya çok değer vermemiz gerekiyor. 2050 yılı sıfır emisyon hareket planını hazırlayan Türkiye’nin birinci ilçe belediyesi olduk. Yenişehir’in dijital ikizini çıkardık. Yapay zeka dayanaklı çalışmalar yapıyoruz. Bunu yapan Türkiye’nin birinci belediyesiyiz. Hangi ağacın hangi bölgede daha yararlı olacağı ile ilgili ölçüm yapıyoruz. Öksüz Deresi kenarındaki alanda paklık ve ağaç dikimi yapıyoruz. Buraya dikeceğimiz ağaçları seçerken, yapay zeka ile ölçüm yaptık. Harnup ağacının en uygun cins olduğunu gördük. Ve oraya harnup ağaçları ekeceğiz. Stratejik planımızı hazırlarken 2025 yılını ‘Yeşil Yenişehir Yılı’ ilan ettik. Yeşil Toroslar ile mavi Akdeniz’i birleştirerek, neyi nasıl yapacağımızı planlıyoruz. İş birliği yapacağımız kurumlar var. Daha yeşili, daha yaşanabilir bir Yenişehir’i oluşturmak için hangi hareketi yapacağımızı planlıyoruz. 2025 yılı Yenişehir için çok kıymetli bir yıl olacak. Etrafımıza, tabiata, iklime ihtimam göstermeliyiz. Üretmeye devam edeceğiz. Solucan gübresi üretiyoruz. Kırsal mahallelerimize dağıtıyoruz. Üretimi canlandırmamız lazım fakat bunu yaparken, kimyasaldan uzaklaşıp, çevreci metotlar geliştirmemiz de gerekiyor.”

Yenişehir İlçe Tarım ve Orman Müdürü Ahmet Ömer Kahyaoğlu da projenin değerine vurgu yaparak üreticilere dayanak olmayı sürdüreceklerini söz etti.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir